Mihin tarvitset rahankeruulupaa – miten varainhankinnan verotus oikeasti toimii?

Helposti kuvittelisi, että unelmien luokkaretken toteutumisen tiellä on vain riittävän matkakassan kerääminen, mutta mukaan nousee kysymys siitä tarvitsenko rahankeruulupaa varainkeräämiseen tai kuinka varainhankinnan verotus käytännössä toimii?

Nämä aiheet aiheuttavat helposti harmaita hiuksia, mutta ei huolta – olet saapunut oikeaan paikkaan helposti pureskeltavien vastausten perässä.

Kahvikasssa on auttanut satoja kouluja ympäri pohjoismaiden pääsemään haaveilemalleen luokkaretkelle ja tässä blogiartikkelissa autamme sinut alkuun kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Näillä ohjeilla pääset nopeasti jyvälle rahankeruulupaan, lakeihin ja varainhankinnan verotukseen liittyvistä asioista, mennään siis suoraan asiaan!

Mitä rahankeruulupa siis tarkoittaa?

Tyypillinen tapa kerätä varoja luokkaretkeä tai leirikoulua varten on antaa oppilaiden myydä eri tuotteita naapurustolle, sukulaisille ja jopa vanhempien työkavereille. Ennen kuin myynti tai myytävien tuotteiden valinta kannattaa aloittaa, täytyy ensiksi miettiä, tarvitseeko luokkasi erillistä rahankeruulupaa luokkaretken rahoittamista varten.

Rahankeruulupa on yleishyödyllisten yhteisöjen ja säätiöiden hakema lupa varainhankintaa varten, jossa rahaa ryhmälle kerätään vastikkeettomasti – eli ikään kuin hyväntekeväisyyteen. Tämän tyylinen rahankeräys on aina luvanvaraista, ja rahankeruuluvan siihen saa olemalla yhteydessä paikalliseen viranomaiseen hyvissä ajoin ennen keräyksen aloittamista.

Tässä kohtaa pää voi helposti mennä pyörälle: ”tarvitseeko meidän luokka rahankeruulupaa, mehän keräämme vain matkakassaa yhteiseen luokkaretkeen?”. Älä suotta hätäile, sillä tähän on yksinkertainen vastaus. Kun rahaa ei kerätä vastikkeetta, vaan ostaja saa rahalleen konkreettisen hyödykkeen ja kaupan päällisiksi hyvän mielen, on varainhankinta kauppaa käymällä luvallista ilman rahankeruulupaa.

Kuinka toimii varainhankinnan verotus?

Varainhankinnan verotukseen suhtaudutaan helposti varauksella, mutta useimmiten pelko osoittautuu turhaksi. Varainhankinnan verotukseen vaikuttaa kolme keskeistä tekijää, jotka esitellään seuraavaksi:

 

1. Varainhankinta yhteiseen hyvään

Varainhankinta tapahtuu verovapaasti, kun varainkeruu on koko luokan yhteisen hyvän tavoittelua, eli tapahtuu esimerkiksi luokkaretkeä tai leirikoulua varten. Varainhankintaa ei myöskään järjestetä rekisteröidyn yrityksen kautta tai palkatun henkilön kautta, vaan se tapahtuu suoraan luokan oppilaiden ja heidän vanhempiensa toimesta yhteistä tarkoitusta varten.

 

2. Ansaitut varat tasan koko ryhmälle

Tämän lisäksi varainhankinnan verotukseen vaikuttaa se, että varanhankinnan avulla ansaittu raha tulee jakaa tasapuolisesti luokan oppilaiden kesken.

Ketään saa suosia esimerkiksi varainkeruun aktiivisuuden tai kerätyn summan perusteella. Toisin sanoen, vaikka jokin luokan oppilaista ei pystyisi osallistunut varainkeruuseen tai luokkaan liittyy uusi oppilas ennen luokkaretkeä, hän saa siitä huolimatta liittyä mukaan luokkaretkelle varainkeruun avulla ansaituilla rahoilla.

 

3. Varainhankinnan laajuus

Viimeisenä varainhankinnan verotukseen vaikuttaa varainhankinnan laajuus. Varainhankinnan tulee olla laajuudeltaan enintään pienimuotoista.

Varainhankinnan pienimuotoisuus tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että kerätty luokkaretkikassa saa olla enintään 10 000 euroa ja myynnin tulee olla kampanjaluonteista, ei jatkuvaa. Kun varainhankinta on pienimuotoista, summasta ei veloiteta myöskään arvonlisäveroa.

Tyypillisesti nämä varainhankinnan verotukseen vaikuttavat seikat on jo otettu huomioon jokaisessa luokkahuoneessa ja urheiluseurassa. Muistathan kuitenkin, että viime kädessä asiasta päättää verottaja, on siis suositeltavaa että tutustutte varainhankinnan verotukseen hyvissä ajoin itsenäisesti. Varainhankinnan verotuksen tarkat ohjeet löydät täältä: Luokkatoimikuntien varainhankinnan verotus – vero.fi

Minä olen Linnéa ja työskentelen Kahvikassalla
Linnéa från Kaffekassan

Kuinka sinunkin ryhmäsi voi tienata 765 € kahdessa ja puolessa viikossa

Useimmat meidän tuotteitamme myyvät ryhmät tienaavat 700 € – 2100 € myyntikampanjan aikana.

☕ Suosittuja tuotteita
🚚 Nopea toimitus
👱 Henkilökohtainen myynnin tuki

 

Huolella suunniteltu on puoliksi tehty!

Mitä tästä artikkelista olisi hyvä jäädä mieleen? Varmista ensiksi, että jokainen luokkaretkikunnan jäsen ja oppilas ymmärtää rahan menevän koko luokan yhteistä päämäärää varten. Lisäksi huomioi, että varainhankinnalla ansaitut rahat jakautuvat tasan koko luokan kesken, ja ettei tuotto nouse liian korkeaksi kesken kampanjan.

Jos jokin kohta rahankeruuluvassa tai varainhankinnan verotuksessa askarruttaa, kannattaa suoraan ottaa yhteys siitä vastaavaan viranomaiseen, jotta asiat menevät varmasti suunnitellusti!

Kun nämä asiat on huolella valmisteltu, voitte siirtyä varainhankintatuotteiden valintaan.

Hauskaa ja tuottavaa varainhankintaa!